The following are the various types of Number
series:
I.ADDITION SERIES:
1) 4, 8, 12, 16, 20, ____
Ans: 24
Explanation: Each number is followed is by
the previous number added with 4.
4+4=8; 8+4=12; 12+4=16; 16+4=20;
20+4=24.Hence 24 is the answer.
II. SUBTRACTION SERIES:
2)50, 45, 40, 35, 30, ____
Ans: 25
Explanation: Each term is followed by the
previous number minus
5.
50-5=45; 45-5=40; 40-5=35; 35-5=30; 30-5=25
III. PRODUCT
SERIES :
3)6, 30, 150, 750, ______
Ans: 3750
Explanation: The given numbers are
multiplied by 5 to get the next number.
IV.ODD NUMBER SERIES:
4) 3, 5, 7, 9, 11, ___
Ans: 13
Explanation: The given numbers are a series
of Odd numbers. Hence the odd number next to 11 is 13. (Odd numbers are those
which are not divisible by 2)
V.PRIME NUMBER SERIES:
5)1, 5, 11, 17, ____
Ans: 23
Explanation: The given numbers are a series
of Prime numbers obtained by considering alternate prime numbers. The prime
numbers are those which do not have factors other than 1 and
itself.(1,3,5,7,11,13,17,23,29..are examples of prime number series)
VI. n2 SERIES:
6) 9, 25, 49, 81____
Ans: 121
Explanation: Each number is followed by the
square of the alternate numbers. 32=9; 52=25; 72=49;
92=81; 112=121
VII. FACTOR SERIES:
7)13, 26, 39, 52, 65____
Ans: 78
Explanation: Each number is a multiple of
13.
13*1=13; 13*2=26; 13*3=39; 13*4=52; 13*5=65;
13*6=78
VIII. n3 SERIES:
8)8, 64, 216, 512_____
Ans: 1000
Explanation: The given series is obtained by
the cube of the consecutive even numbers (23=8, 43=64, 63=216,
83 =512 and 103=1000)
IX. n2 ±
__ (The blank can be any
natural number. It may be n2, n3)
9) 90,132,182,240___
Ans: 306
Explanation: The given series is obtained by
following the pattern of n2+n.
(92=81+9(n2+n) =90; 112=121+11=132; 132=169+13=182;
152=225+15=240; 172=289+17=306)
X. n3 ±
_______ (The blank can be any natural
number. It may be n2, n3)
10) 6, 13, 32, 69, ____
Explanation: The given series is obtained by
following the pattern of n2+5.
(13+5=6; 23+5=13; 33+5=32;
43+5=69; 53+5=130)
LETTER SERIES:
These Letter Series pattern usually consists
of a series of letters following certain pattern. With one letter missing. This
pattern is based on increasing or decreasing positions of corresponding letters
following the order of English alphabets. The missing letter is to be
determined by observing the proper sequence of the given Letter series.
TYPE 1: ALPHABETICAL
SERIES
1)
Increases by a definite number
Example:
a) GHIJK____
Ans:
L
Explanation: In the above series each letter is to be increased by one.
b)
CFIL____
Ans:
O
Explanation: In the above series each letter increases by three to its right
position.
2)
Decreases by a definite number
Example:
a) QOMIE____
Ans:
A
Explanation: In the above series each letter is to be decreased by four to its
left position.
b)YWUSQ____
Ans:
O
Explanation: In the above series each letter decreases by two to its left
position.
3)
Increasing and decreasing in a certain manner
Example:
a) ABDGK____
Ans:
P
Explanation: In the above series each letter is to be increased successively in
the following manner i.e., +1, +2, +3, +4, +5 t
b)
ACGM____
Ans:
U
Explanation: In the above series each letter is to be increased in the following
pattern.i.e.,+2,+4,+6,+8 to its right position.
c)
ZTOKH___
Ans:
F
Explanation: In the above series each letter is to be decreased in the
following pattern .i.e.,-6,-5,-4,-3,-2 to its right position
TYPE
1: ALPHANUMERIC SERIES:
1)
Z4B, W15D, T64H, _____
Ans:
Q325M
First
Letter Series: ZWTQ. In this series, each
letter is to be decreased by 3 to its left position.
Middle
Number Series: 4, 15, 64, 325. These series of
numerals are formed by the following pattern.
1×2+2=4
4×3+3=15
15×4+4=64
64×5+5=325
Third
Letter Series: BDHM. In this series each letter is to be increased following a
certain pattern i.e. (+2, +4, +6, +8)
TYPE
III: – CONTINUOUS PATTERN SERIES
Example-1: bab _a _ba_b_b
Ans:
b b b a
Explanation: Here the series bab is repeated.
Example-2: abcb_a_a_
Ans:
c c b
Explanation: Here the series is as follows abc/ bca /cab
Example-3: a b _ a _ b a a _ b _ b
Ans:
a b a b
Explanation: Here the pattern is ab/aabb/aaabbb
Example-4: a b _ d _ c d _ d _
Ans:
c b b d
Explanation: Here the pattern is abcd/bcd/cd/d
No comments :
Post a Comment